fbpx

5 TIPS VOOR PRODUCTIEVERE WERKNEMERS

27 september 2018 | Gepost door Rémon Ernst

5 Tips voor productievere werknemers.

Wanneer je een bedrijf hebt of een team leidt dan weet je dat het lastig is om gehele dag productief te zijn.
Wat kun je als leidinggevende doen om de productiviteit te verhogen van je werknemers of team?

In dit artikel vindt je 5 effectieve tips die je kunt toepassen om de productiviteit van je werknemers te verhogen.

1. Zorg voor een prettige werksfeer.

Veel werknemers ervaren niet alleen stress en of werkdruk maar daarbij ook geregeld spanningen met of tussen werknemers. Spanning tussen werknemers kan ervoor zorgen dat werknemers zogezegd; “op hun tenen gaan lopen” waarbij zij vaker zijn afgeleid en tevens met minder plezier naar het werk gaan of het werk doen. Als leidinggevende is het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor de algemene sfeer en de sfeer tussen werknemers. Dit kun je o.a. doen door: vaker een persoonlijk praatje te maken met collega’s of werknemers, goed te observeren, bemiddelaar in conflicten te zijn, lounge muziek op te zetten en dagelijks de afdeling inspirerend aan te spreken.

2. Stimuleer korte (denk)pauzes.

Mensen zijn gewoonte dieren voor dat wij het beseffen doen wij dingen zoals wij ze altijd doen ongeacht dit werkbaar is of niet. Stress en werkdruk zorgen ervoor dat mensen hard werken, druk bezig zijn en rond rennen als antilopes. Vaak wanneer wij een werknemer vragen: “Waarom pak je dit op deze manier aan?” is het antwoord vrijwel altijd; “Zo heb ik het altijd al gedaan of zo heb ik het geleerd”. Dat bewijst dat veel werknemers zich niet bewust zijn van de manier waarop zij werken. Daarbij kost het altijd meer moeite, tijd en een hoger bewust zijn om gewoontes te doorbreken en nieuwe gewoontes te creëren. Bewust zijn wordt gestimuleerd in rust. Daarom is het belangrijk om korte effectieve (denk)pauzes te stimuleren binnen het bedrijf en werknemers de ruimte te geven om een kort moment even bij zichzelf stil te staan. “Waar zijn wij nou helemaal mee bezig?”

3. Zorg voor voldoende, goede ventilatie.

Waarschijnlijk kent u het wel het “cup a soup moment” het moment in de laatste 3/4 van de werkdag waarop de meeste werknemers inkakken. Gapen, rond staren, praten, etc. Het blijkt dat het zogenaamde “cup a soup moment” ontstaat door een te lage zuurstof inname veroorzaakt door een gebrek aan zuurstof in de werkruimte in combinatie met een onjuiste ademhaling van uw werknemers. Zorg daarom voor voldoende ventilatie binnen in de werkruimte. Enkele mogelijkheden om het “cup a soup moment” uit te stellen of zelfs geheel uit te sluiten zijn bijvoorbeeld:

• meer ramen (wijder) open te zetten,
• luchtreinigers te plaatsen,
• uw werknemers buiten een luchtje te laten scheppen.

4. Bied sport in en rondom het bedrijf aan.

Tegenwoordig zijn er verschillende manieren waarbij werknemers vanuit het bedrijf extra gestimuleerd worden om te sporten. Toch blijkt vanuit verschillende onderzoeken dat nog geen 10% van de werknemers hier regelmatig gebruik van maakt. Toch blijkt een “fitte en sportieve” werknemer gemiddeld zo’n 40% productiever te zijn, beter om te kunnen gaan met stress en minder vaak ziek zijn dan een “onsportieve” werknemer. Een zeer effectieve oplossing om een grotere groep werknemers in beweging te krijgen, is het aanbieden van sport in en rondom het bedrijf. Zo kunt u bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden om werknemers, 2 tot 3x per week in en rondom het bedrijf onder professionele begeleiding te laten sporten waarbij u 15 minuten van de werktijd geeft + 15 minuten vrije tijd vraagt om 30 minuten intensief te sporten.

5. Bied gezonde voeding in de bedrijfskantine.

Niet alleen een “snack of patat dag” maar ook een “gezonde hap dag!” Gezond eten is niet alleen belangrijk voor de vitaliteit maar ook voor de mentaliteit van werknemers. Onjuiste niet gebalanceerde voeding kan ervoor zorgen dat werknemers veel eerder moe en ziek zijn. Voeding is natuurlijk de brandstof van iedere werknemer. Geen goede brandstof betekend minder goede prestaties. Daarom is het bieden van een “gezonde hap dag” een prima mogelijkheid om werknemers extra te stimuleren om gezonder te eten.

De productiviteit verhogen als ondernemer of bedrijf? Klik hier!