fbpx

Dat buikje als een gevolg van stress?

Heb je ook last van die rilletjes waarbij het niet uitmaakt of je nou staat of zit, ze zijn er!

Veel mannen en vrouwen hebben last van een buik(je). Een extra vetlaag waardoor je buik er niet strak en mooi uitziet en waar je veel ergernissen aan kunt beleven met het dragen van een bepaald shirt, broek of jurk.

De meeste mensen hebben geen idee hoe dat buikje precies ontstaat.
Wanneer je het opzoekt of ergens om advies vraagt, krijg je al gauw te horen dat “je anders moet eten en meer moet gaan bewegen”. Iets wat je eigenlijk zelf ook wel weet maar diep van binnen niet is wat je zoekt.

Stress is er in verschillende vormen en maten. Lichte stress wat jezelf bijna niet eens opmerkt tot zware vormen van stress die je totaal kunnen overheersen. Stress ontstaat vaak door een bepaalde denkwijze waarbij je een gevoel van machteloosheid ervaart, zorgen maakt, druk bent of niet weet hoe je ergens mee moet dealen.

Bij zware vormen kan het verschillende kanten opgaan zoals verwaarlozing door overmatig eetgedrag waarbij je in zeer korte tijd veel gewicht aankomt of verwaarlozing waardoor je in korte tijd in een heleboel gewicht verliest. Zware vormen van stress zijn vaak zeer herkenbaar, waarbij je meestal exact kunt vertellen waar je stress van hebt.

Het zijn meestal de lichtere vormen van stress wat soms bijna als normaal voelt, die je helpen dat buikje te krijgen. Stress wat meestal ontstaat door druk en zorgen maken over bepaalde situaties, gebeurtenissen en of omstandigheden.

Deze lichte vormen van stress kun je herkennen door een onrustig en vervelend gevoel, piekeren, negatief denken, een verhoogde ademhaling en hartslag, druk op de borst, gauw vermoeidheid zijn, fut- en energieloos voelen en weinig zin hebben om dingen te doen.

Veel mensen ervaren stress en zorgen om hoe ze over zichzelf denken en of vanwege bepaalde situaties in het gezin, relatie, vriendenkring, werk, financiën, gezondheid, voeding, lichaam, etc. en niet weten hoe ze hier mee moeten dealen. Dit vraag onbewust veel aandacht, waardoor andere dingen zoals bijvoorbeeld het eetpatroon op dat moment niet van belang zijn waardoor structuur en bewustzijn wegvallen.

Veel van deze problemen worden in stand gehouden door onrealistische denkpatronen welke onbewust zijn aangepraat/aangeleerd door henzelf of anderen vanuit bepaalde gebeurtenissen of situaties.
Zorgen om problemen veroorzaken stress en onrust waardoor men niet meer helder kan nadenken en zo onbewust bepaalde patronen, situaties en gedrag in stand houden en een negatieve vicieuze cirkel ontstaat.

Daarbij activeert stress ook de overlevingstoestand van het lichaam waarbij vet sneller wordt opgeslagen om ervoor te zorgen dat je voldoende energie als reserve hebt om te overleven wanneer je zonder komt te zitten. Ongeacht er geen echt gevaar dreigt kiest het lichaam het zekere voor het onzekere.

Geen bewustzijn en structuur in het voedingspatroon vanwege zorgen en problemen + extra snel vet opslaan in overlevingstoestand = een buikje (of overgewicht)

Wat er nu voornamelijk gebeurt is dat mensen met een buikje of overgewicht direct worden aangespoord om het voedingspatroon te veranderen en meer te gaan bewegen, wat zeker helpt om dat buikje kwijt te raken en waarbij bewegen ook nog eens helpt om je stresslevel wat te verlagen maar nog steeds niet het probleem bij de kern aanpakt.

Pak problemen bij de kern aan, los de oorzaak op!

Wanneer de “echte problemen” niet bij de kern worden aangepakt en worden opgelost, blijven stress en zorgen ongeacht de mate steeds weer terugkomen en val je misschien niet direct maar op den duur weer terug in oude gewoontes en patronen.

“Change your Focus Change your Life”

Wil je graag hulp bij het overwinnen van de uitdagingen die je hebt?

Neem dan contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek. Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *